18 września 2019, godz. 17:00
Muzeum Narodowym w Szczecinie, ul. Wały Chrobrego 3
Zapraszamy na inaugurację cyklu "Spotkania z Japonią" z okazji setnej rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych pomiędzy Polską a Japonią. W ramach pierwszego spotkania odbędzie się projekcja dokumentu "Jiro śni o sushi" połączona z dyskusją. Wydarzenie poprowadzi Michał Pozorski.
Jiro śni o sushi to dokument z 2011 roku o uznanym mistrzu sushi działającym w małej restauracji w tokijskim metrze. Produkcja wpisuje się w popularny nurt food porn. Ujęcia perfekcyjnie prezentują świeżo powstałe sushi, powodując mimochodem u oglądającego łaknienie. Do tego dochodzi minimalistyczna, lecz hipnotyzująca ścieżka dźwiękowa autorstwa Philipa Glassa. Prawdziwy urok filmu kryje się jednak w etyce pracy oraz filozofii głównego bohatera.
Jiro jest 85-letnim mężczyzną, który tworzeniu sushi poświęcił całe swoje życie. Od dekad przygotowuje je takimi samymi metodami. Nie jest szefem kuchni, który tworzy wcześniej niesprawdzone potrawy, ani modernistycznym szalonym naukowcem, zamieniającym swoją kuchnię w laboratorium. Zamiast tego wciąż ćwiczy te same techniki. To obsesyjne wręcz poświęcenie doprowadziło do doskonałych umiejętności, czyniąc Jiro być może najbardziej uznanym szefem kuchni sushi na świecie oraz najstarszym, który zdobył gwiazdki Michelin. „Robię to samo w kółko, poprawiając się stopniowo” – wyjaśnia bohater. „Będę się wspinał, próbując dostać się na szczyt, ale nikt nie wie, gdzie jest szczyt”.
Płynący z filmu przekaz jest zupełnie inny od filozofii dnia codziennego w Polsce czy Europie. W naszej kulturze, obsesyjnie skupionej na postępie, cechami geniuszu wydaje się dążenie do udoskonalania świata i posiadanie wielu wielkich pomysłów, mogących nigdy nie doczekać się realizacji. Wystarczy pomyśleć o Elonie Musku, który co drugi tydzień zdaje się ogłaszać nowe przedsięwzięcie. Baterie słoneczne? Loty kosmiczne? Pociąg Hyperloop? Jasne! Jiro Ono reprezentuje skrajnie przeciwną etykę pracy. Powtarzanie i wyrafinowanie są kluczem do jego sukcesu. Można to zobaczyć, gdy kształtuje w dłoniach sushi z umiejętnościami klasycznego gitarzysty. Czy to oznacza, że Jiro nigdy nie zmienia swojego rzemiosła? Nie, w pewnym momencie przyznaje, że zmodyfikował technikę przygotowywania ośmiornicy. Masował ją dawniej przez 30 minut. Teraz robi to przez 40 minut.
Najprawdopodobniej Jiro śni o sushi nie sprawi, że widz rzuci wszystko i skupi się całkowicie na doskonaleniu jednej umiejętności. Życie bohatera niekoniecznie wydaje się najbardziej satysfakcjonujące. Powtarza tę samą czynność każdego dnia. Jiro nie lubi wakacji, ponieważ nie pozwalały mu pracować - mówi japoński krytyk restauracyjny. Mimo to dokument stanowi dobre przypomnienie, że doskonałość nie jest czymś, co tylko się zdarza. Częściej wynika ona z krwi, potu oraz ciągłej praktyki. Jeśli znajdziesz coś, co kochasz w życiu tak bardzo, jak Jiro uwielbia robić sushi, musisz po prostu pracować nad tym w kółko, stopniowo się doskonaląc.
Więcej informacji na temat Spotkań z Japonią:
https://muzeum.szczecin.pl/edukacja/oferta-dla-mlodziezy/599-spotkania-z-japonia.html
Wstęp wolny
Źródło:
Warto zobaczyć