25 lutego 2020, godz. 18:00
ProMedia, al. Wojska Polskiego 2, Szczecin
Zapraszamy na spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, wybitnym znawcą historii kuchni i jedzenia, współautorem m.in. bardzo dobrze przyjętej książki „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”. Wstęp wolny.
Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, jest członkiem międzynarodowego komitetu naukowego pisma „Histoire, économie & société” redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona oraz komitetu redakcyjnego „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej”. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Jest członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). Kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Opracowanie i edycja rozproszonego materiału źródłowego. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym blog na portalu natemat.pl oraz stronę „Kuchnia staropolska” na Facebooku.
Źródło: https://www.facebook.com/pg/salonliterackiProMedia/events/?ref=page_internal
Warto zobaczyć